27.12.2011

Julet rødkålssalat


Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg ikke er stor fan af traditionel julemad. Og så er der ikke meget at gøre juleaften i familiens skød, når den traditionen tro står på and, lun rødkål, brune kartofler og rigeligt med brun sovs - for der er jo ingen vej udenom, når det står til resten af familien. MEN - i år fandt jeg denne opskrift, som jeg lavede en ordentlig skudfuld af, så familien også kunne peppe sin traditionelle juleanretning op med et moderne indspark i form af en sprød rødkålssalat. Og heldigvis var den velkommen på julebordet, selvom den selvfølgelig ikke kunne stå mål med den lune rødkål badet i brun sovs! Men sammen med en hvidvinsdampet pighvar-filet, var min jul reddet. Så her kommer lidt inspiration til næste års julemad til vegetarer eller andre, der ønsker lidt fornyelse juleaften (eller enhver anden aften for den sags skyld)...

Ingredienser (tilbehør til 6 personer):
1/2 liter fintrevet rødkål
2 rødbeder
2 æbler
1/2 rødløg
125 g. bløde figner
En håndfuld ristede hasselnødder
Til dressing:
1 god håndfuld frisk timian
2 spsk balsamico
1 spsk honning
1 spsk olivenolie
Salt og peber

Tilberedningen:
Kog først rødbederne, tag skallen af og lad dem køle lidt af. Skær dem så i tern og kom dem i en stor skål (jeg bruger altid handsker når jeg arbejder med rødbeder for farven forsvinder ikke så nemt). Skær æblerne i tynde både, løgene i tern og fignerne i kvarte og kom dem oveni. Bland det med den revede rødkål og rør dressingen sammen som hældes over. Vend det hele sammen - det har godt af at stå at trække i et par timer inden servering. Rist hasselnødderne og drys dem udover salaten, som nu ser helt smuk med sine røde farver - klar til servering.

03.12.2011

Et Must i December

Vi har alle sammen vores ting, når det kommer til julens søde sager. Nogle ser frem til vaniljekransene, nogle skal bage brunkager, andre er til specier... Min ting er de her italienske biscotti med marcipan i en julevariant, som jeg selv har sat sammen, så jeg synes de er helt som de skal være.

Giver ca. 2 bageplader:
250 g mel
250 g sukker
3 æg
150 g hele mandler, groft hakkede
200 g rå marcipan
1/2 tsk bagepulver
Korn fra en vaniljestang (eller ca. 2 spsk vaniljesukker)
Saften fra en appelsin
1 tsk kanel
1 tsk kardemomme

Bland mel, sukker, bagepulver, vaniljekornene og hele mandler sammen. Smuldr. marcipanen i og tilsæt appelsinsaft, kanel og kardemomme. Saml dejen med sammenpisket æg og del den derefter i 3 lange pølser, som er ca. 4 cm bredde. De skal ikke ligge for tæt, da dejen er meget klistret og flyder en del ud - brug evt. to bageplader så der er god afstand omkring dem.
Bag først kagerne i 20 min. ved 175 grader - tag dem så ud og skær dem i skiver og skil dem ad inden de sættes i ovnen igen og bages færdig ved 200 grader i ca. 15 min. Måske nærmere 12-15 min. Ikke mere, så bliver de rigeligt hårde. Herefter sættes de til afkøling inden de opbevares i en kagedåse.

19.11.2011

Easy Ærtesuppe

Det kunne næsten ikke være nemmere - ærter, løg og krydderier. Ikke så meget andet skal der til for at lave en super sund og smagfuld basis suppe med en smuk grøn farve. God til årstiden varm, god til enhver tid kold. Med lidt kammuslinger på toppen og sprødt brød til fik jeg, efter min mening, sat prikken over i'et. Og den kan som så meget andet varieres efter humør:

Ingredienser (ca. 2 personer)
200 g. ærter, optøet fra frost
1 løg
1 fed hvidløg
3 dl grøntsagsbouillon
Olie
2 spsk basilikum og/eller mynte
Salt og peber
Evt. creme fraiche til toppen
12 kammuslinger
Brød

Sådan gør man:
Løg hakkes og svitses i en gryde, og hvidløget presses i. Når det har svitset et par minutter tilsættes ærterne og bouillon. Lad det koge 5 minutters tid og tilsæt basilikum og/eller mynte. Herefter tages gryden af varmen og suppen blendes med en stavblender til den er tilpas flydende. Man kan evt. tilsætte lidt vand, hvis den er for tyk. Så smages den til med salt og peber og kan stå og simre, mens man steger kammuslingerne på en pande bare et par minutter på hver side og rister/luner lidt brød.


Velbekomme...

06.11.2011

Linsedeller til den store guldmedalje!

Idag har jeg stået i køkkenet og vendt den ene linsedelle efter den anden. Ny kostplan står på masser af protein, sundt fedt og gode næringsstoffer og mindre sukker og kulhydrat. Efter at have købt mig et lille apotek af hampeproteinpulver, fiskeoliekapsler, urtedrik og vitaminer, var linsedellerne næste skridt i den retning. Linserne er en af de rigtig gode kilder til at få masser af protein, fordi de kan bruges på så mange måder i madlavningen - i supper, salater og ja, minsandten også i frikadeller. Så nu ligger der et godt lager af linsedeller i min fryser - klar til at blive lunet til frokosten eller aftensmaden, som et alternativ til kød. Selvfølgelig måtte jeg lige smage på dem og de er virkelig lækre med sprøde græskarkerner og spicy krydderier - mit lille protein/fedt projekt bliver ingen sag!

Opskriften:
Ingredienser:
2 dl linser (jeg brugte sorte belugalinser)
1 dl græskarkerner
1 dl havregryn
1 dl mel
1 dl olie
1 finthakket løg
3 tsk karry
3 tsk paprika
1/2 tsk røget paprika
Saft fra 1/2 citron
1 spsk sojasauce
1 tsk salt og godt med peber

Kog linserne i letsaltet vand efter anvisningen - der må gerne være lidt bid i. Kom bagefter linserne i en skål og bland med grofthakkede græskarkerner, hakket løg og de øvrige ingredienser og lad massen hvile 5-10 min inden de formes til små deller og steges i olie til de er brunede på hver side.
(Tilsæt evt. lidt vand i massen, hvis den er for tør, inden du sætter den til at hvile)

04.10.2011

Efterår er suppetid!

Ikke mange ting ved efteråret huer mig. På trods af naturens smukke farver er efterår for mig mest lig med koldere, mørkere tider. Mere tid indenfor end ude. Men én ting jeg dog elsker er, at det nu er suppetid. Sæson for rodfrugter, græskar osv. og behov for at varme kroppen igennem med en rygende varm suppe. Og der er et væld af muligheder. Kun fantasien sætter grænser, når det kommer til suppens kunst. Der er næsten en suppe til hver dag vinteren igennem; græskarsuppe, tomatsuppe, rødbedesuppe, thaisuppe, jordskokkesuppe, linsesuppe, gulerodssuppe, ærtesuppe - for bare at nævne de første, der falder mig ind.

Startskuddet på suppe-sæsonen var for mit vedkommende en hokkaidosuppe, som jeg lige siden sidste efterår har set frem til at lave igen. Den er både rund og stærk i smagen på samme tid og er blevet én af mine absolut favoritter. Her kommer den:
Til 4 personer skal bruges:
1 hokkaido græskar uden skal
1 løg
2 bagekartofler
3-4 gulerødder
1 frisk chili
2 laurbærblade
1 fed hvidløg
Lidt frisk korriander
Frisk ingefær
Salt, peber
Olivenolie

Tilbehør:
Græsk yoghurt
Ristede græskarkerner
Lunt brød

Sådan gør man:
Flæk græskaret og fjern kernerne med en spiseske. Skær derefter græskaret ud i grove stykker og steg dem i olivenolien ved middel varme. Skær imens de andre grøntsager i grove stykker/skiver.

Tilsæt løg, presset hvidløg, kartofler, gulerødder og laurbærblade og tilsæt så vand, så det halvt dækker grøntsagerne. Læg låget på og lad det koge i ca. 15 minutter til grøntsagerne er meget møre. Tilsæt chilien, finthakket.

Blend suppen med en stavblender og tilsæt vand indtil suppen har den rette konsistens. Smag til med salt, peber, frisk korriander og friskrevet ingefær og så kan suppen stå og simre indtil spisetid.

Server suppen med græsk yoghurt (eller creme fraiche e.l.), ristede græskarkerner og lidt lækkert brød til.

01.10.2011

Dejlige Designer Forum

Mums! Enhver piges drøm. I hvert fald min og min søsters. Endelig kom dagen for Designer Forum, som vi har set frem til med spænding i et par måneder efterhånden. En hel hal fyldt med et udvalg af de lækreste mærker med op til 70%. Vi var så klar da vi steg på toget imorges - selvom det var med lidt tømmermænd og kun knap 4 timers søvn i bagagen. Intet kommer i vejen for udsigten til en uovertruffen shoppetur... Og kun få timer efter var spændingen udløst - og erstattet af et adrenalin-kick. For enhver skepsis for, om der nu denne gang skulle være noget for os denne gang også var for længst pinliggjort. Resultatet var mere end tilfredsstillende - alt hvad jeg skulle supplere min garderobe med til efterår/vinter og meget mere til. Min lykke var gjort med disse fund:


Oppefra og ned: Sort kjole fra This is who I AM (200 kr.), Metallic blazer fra Bllack Noir (400 kr.), Sort skjorte fra Eva and Lola (200 kr.), Grå strik fra Interdee (400 kr.), Sort bluse fra Vera & Lucy (150 kr.), 2 tørklæder fra Blond Accessories (500 kr.), Sort strik fra Bllack Noir (300 kr.), Hvid skjorte fra Designers Remix Collection (350 kr.) - I alt lækkerier for 2.500 kr.!!!

+ en Bodystocking-skjorte fra Margit Brandt, som ikke er fra lagersalget, men et par dage forinden og fik lov til at komme med på billedet (550 kr.)

Tøsemiddag

Torsdagsmiddagen med mor og lillesøster stod på en ægte gang tøsemad; pasta-spinatfad med tomatsalat, hummus og lunt brød..

Pasta-spinatfad (4 personer):
250 g fuldkornspasta
1 dåse hakkede tomater med basilikum
400 g spinat
200 g ærter
1 håndfuld hakket frisk basilikum
1 finthakket chili
1 fed hvidløg
200 g tyk græsk yoghurt
100 g revet parmesan

Pastaen koges efter anvisningen. Imens røres de hakkede tomater med finthakket chili, presset hvidløg, frisk basilikum, salt, peber og evt. andre krydderier i et smurt ovnfast fad. Pastaen blandes i og ovenpå tilsættes ærterne og spinaten. Rør yoghurten med parmesan, salt og peber og hæld det øverst. Riv evt. lidt mere ost over og sæt fadet i ovnen i 10 minutter ved 200 grader.

Tomatsalat
400 g cherrytomater (stilktomater er også gode)
1 lille rødløg, skåret i både
1 chili, fint hakket
1 fed hvidløg, presset
1 kugle mozzarella ost, skåret i skiver
Frisk basilikum, plukket
Salt og peber
Olivenolie til stegning

En pande med olivenolie sættes til at varme op. Når den er godt varm kommes chili på indtil smagen kommer frem (til det begynder at svide i øjnene). Dernæst skrues der lidt ned for varmen, tilsættes hvidløg, rødløg og cherrytomaterne samt salt. Når tomaterne begynder at sprække slukkes der for varmen og blandingen må lige stå og køle lidt af. Derefter anrettes den på et fad med mozzarella, frisk basilikum og friskkværnet peber på.

Hummus
2 dåser kikærter
Saft fra 1 citron
1 spsk tahin
1 fed hvidløg
Spidskommen efter smag
Salt og peber
Lidt vand

Det hele blendes sammen med en stavblender til man har opnået den rette konsistens - man kan tilsætte vand/citronsaft indtil konsistensen er tilpas fast/flydende.

Så kan det hele serveres med lidt lunt brød til og tøsesnakken kan begynde...:


18.09.2011

En mexicansk chili, der er lige i øjet...

 Som pesce-vegetar har jeg i lang tid ikke spist rigtig old-fashion mexicansk, selvom jeg elsker smagen, for umiddelbart rimer mexicansk ikke på kødfri. Men det kan det sagtens gøre - nu har jeg sammensat en opskrift på chili SIN carne, som har den helt rigtige spicy smag af chili, spidskommen og koriander, men som i stedet for kød er baseret på en masse lækre grøntsager. For et fuldendt måltid lavede jeg en frisk guacamole og nogle majspandekager til. Min opskrift er til ca. 4 personer.

Til chilien:
200 g kidneybønner
(dem fra dåse er fine - hvis de er tørre, skal de stå i blød natten over og koges)
2 friske chili (afhænger af hvor stærk man ønsker retten)
1 løg
1 stilk bladselleri
1 stor porrer
4 modne tomater
2 røde peberfrugter
2 fed hvidløg
4 gulerødder
1 dåse tomatpuré
Lidt vand (ca. samme mængde som tomatpuré)
Et skvæt rødvin (ca. 2 dl)
En halv terning grøntsagsbouillon
2 laurbærblade
En håndfuld hakkede friske koriander
Spidskommen efter smag
Salt og peber
Olivenolie til stegning

Fremgangsmåde:
Alle grøntsager hakkes i tern, så de er klar til gryden. Hak chili fint og svits det i olie ved meget høj varme, indtil det begynder at svie i øjnene;) Tilsæt de hakkede løg og lad det svitse lidt. Tilsæt derefter resten af grøntsagerne og lad dem stege et par minutter. Herefter tilsættes tomatpuré og rødvin - til grøntsagerne er  knap dækkede - samt lidt vand. Tilsæt bouillon-terningen, laurbærbladene og ikke mindst bønnerne og lad retten simre under låg, gerne 20 minutters tid. Smag til med frisk koriander, spidskommen, salt, peber og hvidløg - evt. lidt chilipulver, hvis retten ikke er stærk nok. Så er retten klar til servering. Den kan evt. stå og simre lidt, mens guacamolen og majspandekagerne forberedes..

Min opskrift på guacamole (Der findes rigtig mange og egentlig er det bare at prøve sig frem)
2 modne avokado moses med en gaffel, så konsistensen er lidt grov. Herefter tilsættes hvidløg, salt og peber samt limesaft efter smag (Jeg brugte 1 fed hvidløg og saft fra 3/4 lime). Herefter tilsatte jeg lidt græsk yoghurt - så synes jeg konsistensen bliver bedst, men creme fraiche, fromage frais, eller hvad man lige har til rådighed, kan sagtens bruges.

Min opskfrift på majspandekager
2 æg blandes med 1 dåse majs, 2,5 dl majsmel og mælk efter behov til man opnår en dej, der minder om en ret tyk pandekagedej. Kom olie på en pande og vent til den er rigeligt varm - kom så dejen på panden i små klatter og steg dem på hver side til de er gyldne.

Bon appetit

10.09.2011

Lækre fuldkornsmuffins med dadler

Endelig fik jeg prøvet at bage mine helt egne dadel-muffins, som længe har været planen! Med en simpel grundopskrift på muffins kan man trylle alverdens fantastiske muffins sammen ved at komme forskellige kombinationer af fyld i - det kan næsten ikke gå galt. Og grundopskriften kan man endda også tilpasse, så dejen virker passende. Jeg er absolut vild med dem pga. den svampede konsistens, som dadlerne giver, og jeg vil lave dem igen og igen i forskellige varianter og bruge dem som eftermiddagssnack! Her er min version med banan, appelsin, vanilje og nødder:

Grundopskrift (giver ca. 10 stk.):
150 gram fuldkornsmel
1 tsk bagepulver
1 kop vand
250 gram dadler (jeg brugte tørrede, som jeg havde opblødt i kogende vand)
100 gram nødder (jeg brugte hasselnødder og valnødder - alle slags kan du)
En god, sund olie (jeg bruger nøddeolie)

Idé til fyld:
1 banan
Saft fra 1 appelsin
Korn fra 1/2 vaniljestang

Mel og bagepulver blandes sammen. Nødderne tørristes på en pande og blandes i melet. Dadler, vand og olie blendes med en stavblender. Blandingen hældes i det tøre. Rør dejen sammen og hæld evt. mere vand, olie eller mel i, hvis dejen virker for tør/våd. Herefter tilsætter man sine smagsgivere. Dvs. bananen, appelsinsaften og vaniljekornene rører jeg i her - og så er dejen klar til bagning.
Muffins'ne skal bage ved 200 grader i ca. 25 minutter (20-30 minutter alt efter form og fyld) - hvis du stikker i midten og dejen ikke hænger i, er de færdige... geniale som eftermiddagssnack:
Min eftermiddagssnack bestod af en dadelmuffin og en lille innocent-smoothie. Ahm :)

Forslag til fyld:
- Revet æble (eller i tern), kanel og juice som væde i stedet for vand
- Revet gulerod, müsli
- 100 g frosne bær og vaniljepulver
- 2-3 spsk kakaopulver og 1 banan
- Man kan i virkeligheden bare fylde i fra skabe og skuffer (rosiner, tranebær, kokos o.l. vil også gå fint)

30.08.2011

Bagt laks med perlebygsalat

Uhm! En nordisk klassiker - bagt laks. Men i en ny og vel lidt eksotisk version med japansk-inspirerede smagsindtryk som soya, lime og ingefær, som sammen med fisken leder tankerne hen på delikat sushi... Opskriften er inspireret af Femina, som er et af de magasiner, der er virkelig gode til spændende opskrifter - udover Spis Bedre og Magasinet Mad, som jeg også ofte læser med stor fornøjelse. I det hele taget er blade med opskrifter noget jeg læser sluger i mig, som fashionista med det nyeste Vogue!
Middag til 4:
Ca. 600 g laksefilet (uden ben, men gerne med skind)

Soyadressing:
1 dl soya
Saften fra 3-4 lime
0,5 dl sukker

Kom soya, limesaft og sukker i en lille gryde og lad det koge op. Lad det dernæst simre ca. 5 min eller til sukkeret er smeltet. Tag det af varmen og lad det køle lidt af inden du sætter det på køl, mens resten forberedes.

Perlebygsalat:
2,5 dl perlebyg
1,5 spsk revet ingefær
3 avokadoer i tern
100 g babyspinat
1 forårsløg i tynde skiver

Skyld perlebyggen og kog den mør i saltet vand (ca. 15-20 min). Imens kan laksen anrettes på bagepapir på en bageplade og krydres med salt. Den skal nu bage i ovnen i 10-15 minutter ved 165 grader til den er knap gennemtilberedt.
Dræn overskydende vand fra perlebyggen. Rør soyadressingen sammen med ingefær og vend den lune perlebyg, avokado, spinat og forårsløg med dressingen. Når laksen er klar, anrettes salaten med den varme laks og middagen er serveret...


25.08.2011

Taste of Italy

Pizza med spinat, sardiner og æg

Samme pizza... Lidt senere :)

Det er ingen hemmelighed, at jeg er solgt til det italienske køkken - og det er der heldigvis også andre bloggere der er. For, når jeg har lyst til at eksperimentere lidt i køkkenet, henter jeg gerne inspiration på andre madblogs, som deler ud af inspirerende opskrifter, ligesom jeg selv så gerne vil med min blog.
Denne pizza er i virkeligheden meget typisk italiensk - med pikant tomatsauce, mozzerella, sardiner og æg. Men alligevel er det en kombination af fyld, som jeg ikke selv ville have kastet mig ud i, hvis ikke det var fordi jeg var faldet for de lækre billeder på bloggen middagpaafjerde.blogspot.com.
Helt fantastisk blog, hvor mundvandet altid løber i takt med, at der scrolles ned over opskrifterne. Der er mad af enhver slags, men særligt inden for det italienske, er der de mest fantastiske lækkerier at komme efter! Helt klart et forbillede inden for madblog-verdenen for sådan en nybegynder som jeg vel stadig er :)

23.08.2011

Smagfulde Tundeller

Tunfrikardeller er et rigtig godt bud på nem hverdagsmad, som man kan sætte på menuen igen og igen; de kan både varieres med hensyn til fyld og tilbehør, så på den måde danner de udgangspunkt for et hav af retter. Her er en frisk version med krydderurter, citron og chili:


Ingredienser (ca. 10 deller):
2 gode dåser tun i vand
1 løg
1 stort bdt. dild
1 stort bdt. persille
3-4 æg
2 spsk creme fraiche (eller lign.)
4 spsk rasp (eller groft mel)
1 citron
1 frisk chili
salt, peber
olie til stegning

Sådan gør du:
Pil og hak løget fint. Hak chili, dild og persille. Saml det hele i en stor skål.
Tilsæt tunen (hak den fint med en gaffel). Rør det sammen med citron, æg, creme fraiche, rasp, salt og peber til en våd fars, som du kan arbejde med på panden.
Varm olie op på panden og form farsen til deller med en ske. Steg dem ca. 5 minutter på hver side til de har fået en gylden stegeskorpe og er blevet lidt mørkere i kødet. Steg dem ikke længere, så de bliver tørre.
Haps. Så er der deller til aftensmaden - og måske nogle tilovers til frokosten næste dag :)

22.08.2011

Græsk pastasalat

Den her behøver ikke den store introduktion. En simpel pastasalat med lidt af det bedste fra Grækenland. Luk øjnene, tag en mundfuld og du befinder dig midt i et græsk eventyr af smagsindtryk..




Ingredienser (tilbehør til 4 personer):
250 g fuldkornspasta (jeg brugte konkylier)
500 g cherrytomater
1 stor rød peberfrygt
1 fed hvidløg
1 rødløg
Tørret oregano
Salt, peber
Gode sorte oliven, uden sten (efter smag - jeg brugte et halvt glas)
Grillede artiskok-hjerter (også efter smag - jeg brugte knap et helt glas)
200 g. rucola
Et halvt glas god fetaost

Sådan gør du:
Sæt vand i kog til pastaen og kog den al dente med salt. Skær rødløget i tynde både og steg den ved høj varme i olie på en pande. Tilsæt presset hvidløg, oregano, salt og peber samt hele cherrytomater og peberfrugt skåret i tern. Sautér det ved høj varme et par minutter til tomaterne begynder at sprække - endelig ikke længere - der skal stadig være bid i. Tag panden af varmen og lad den køle af.

Saml pastasalaten ved at vende pastaen med tomatblandingen, skyllet rucola, hele oliven samt artiskok-hjerter skåret i halve. Til sidst smuldres fetaosten udover og salaten er klar:

Bon appetit :)

Anbefaling: BioMio.. Måske den perfekte restaurant


Jeg er så fascineret af konceptet BioMio, som ligger lige ved Kødbyen og Halmtorvet, dejlig tæt på Hovedbanegården, at jeg bliver nødt til at dele min begejstring. Det store åbne lokale giver associationer til en gammel lagerhal - atypisk udgangspunkt for en restaurant. Men trods det har BioMio formået at gøre atmosfæren virkelig hyggelig og afslappet med de kunstneriske vægge, lys på de høje borde, lounge-område med grønne, dybe farver og særligt bidrager det åbne køkken til at pifte stedet op. Inspirerende er det at følge med i, hvordan kokkene arbejder med at kræse om hver enkelt ret. Men det bedste af det hele er maden. Hele menukortet er økologisk og baseret på sundt og grønt - dog uden at det bliver for fanatisk. Men grøntsager udgør omtrent 70% af deres retter..



Brunchen fås først og fremmest ikke bedre. Derudover byder menuen på et hav af lækkerier. Man kan f.eks. få en række interessante appetitvækkere som hummus eller knoldaioli med lækkert speltbrød til. Til aften serveres i øvrigt, blandt meget andet, quinoa-risotto med grøntsager, salat med gedeost, fuldkornswok med tofu/kylling/okse/rejer. Igår spiste jeg selv en skaldyrstallerken med tigerrejer og muslinger i en cremet ingefær-kokos-hvidvinssauce med grøntsager og en knoldaioli med brød til. Min ven valgte deres marrokanske kødboller i en pikant tomatsauce med perlebygtabuleh og myntetzatziki Hvis det lyder lækkert - ja, så smagte det 10 gange bedre! Virkelig en samgsoplevelse, som er en af de bedste jeg har fået på en restaurant. Det skal virkelig bare opleves... Og selv er jeg parat til at smæske mig gennem resten af deres fantastiske menu-kort inden for nærmeste fremtid.

18.08.2011

Kærligheden til Sko


Som alle andre piger, er jeg sko fuldstændig hengiven. Ethvert par i min samling har et plads i mit hjerte, som et kunstværk med hver sit særlige udtryk, og jeg har altid nogle udvalgte stående i mit soveværelse. Udelukkende til pynt, så jeg kan nyde synet af dem, hver gang jeg går forbi...

Italienske godter...

Aubergine er en fantastisk ting! Det har italienerne fundet ud af - de bruger den, hvor end de kan slippe af sted med det i deres madlavning.. Ofte som bi-ingrediens. Her er den til gengæld brugt som hovedingrediens og kommer derfor for alvor til sin ret. Disse fyldte aubergine er virkelig lækre - en fryd for både øjet og ganen:


Ingredienser (4 personer):
2 auberginer
1 squash
2 modne røde tomater
2 røde/gule peberfrugter
2 stængler bladselleri
1 frisk chili
300 g revet parmesan
3-4 skalotteløg
2 fed hvidløg
Timian efter smag
1 bundt persille
4 æg
Olivenolie

Fremgangsmåden:
Flæk de to aubergine og grav kødet ud med en spiseske (skallen skal bruges igen). Skær kødet i tern. Skær derefter også sqaush i fine tern. Salt det hele (også skallen) og sæt det til afdrypning i et dørslag.

Skær alle grøntsagerne i fine tern. Hak også løget og chilien fint. Få god varme på en stor pande. Start med et skæt olivenolie. Når olien er varm tilsættes løg, hvidløg og chili. Dernæst aubergine og squash. Så vendes de øvrige grøntsager i og steges møre.

Til sidst vendes timian (evt. frisk), hakket persille, let pisket æg samt det meste af parmesanen i grøntsagsblandingen. Aubergine-skallerne sættes på en bageplade og fyldes godt op med grøntsagsblandingen, hvorefter det sidste parmesan drysses henover.

Bag dem nu ved 185 grader i ca. 15 minutter til osten er let gylden. Spis dem som tilbehør eller sammen med en simpel grøn salat.


Sund og fyldig sommersalat

Her er en simpel opskrift på tilbehør til sommermaden, som er både sundt, nemt og virkelig lækkert. Salaten kan nemt varieres inden for fantasiens grænser og kan på den måde passe til næsten hvad som helst. Det her er min originale version med fyld som jeg holder særligt af i sommermånederne. Tomater, rødløg, spinat og fetaost!


Ingredienser (tilbehør til 4):
Ca. 300 g perlespelt
400 g cherrytomater
100 g spinat
1/2 rødløg
Ca. 1/2 dåse fetaost

Først halveres tomaterne og sættes på en bageplade. Dryp lidt olie ud over og drys med lidt salt, peber og sukker. Sæt dem så i ovnen på 180-200 grader, mens resten af salaten tilberedes. Perlespelten skal koge forholdsvis længe (15-20 min.), så det sættes igang nu.
Mens det koger snittes rødløget fint og spinaten skylles grundigt. Når perlespelten er al dente (den skal have lidt bid) vendes den sammen med spinaten (stadig lun), så spinaten bliver blød. Derefter vendes rødløg og tomater i og fetaen smuldres til sidst i. Voila. Klar til at spise både lun eller afkølet :)

07.08.2011

Pizza med lakse-, og spinatfyld

Hjemmelavet pizza er et sikkert søndagshit i min familie. Her er opskriften på mit yndlingsfyld. Cremet og krydret spinatfyld med røget laks og smagfuld tomat ovenpå...


Fyld til 1 stor pizza:
Pizzadej til én stor pizza (jeg følger opskriften på pizza-melblandningen)
200 g røget laks i strimler
Olie til stegning
1 stort finthakket løg
1 fed presset hvidløg
1/2 bouillonterning
Friskrevet muskatnød efter smag
500 g frisk spinat, skyllet grundigt
100 g Philadelphia light
Salt og peber
3 spsk tomatsauce eller tomatpuré til bunden
En håndfuld cherrytomater, skåret i halve

Sådan gør du:
Sautér løg, hvidløg og muskatnød i olien. Tilsæt den halve bouillon-terning og lad den opløse i olien. Tilsæt derefter spinat lidt efter lidt og lad det simre sammen. Vend osten i og lad den smelte ved meget lav varme. Så er du klar til at anrette pizzaen: fordel et tyndt lag tomatsauce på bunden og kom herefter spinatfyldet på. Fordel derefter laksen og cherrytomaterne ovenpå og bag pizzaen i ovnen til bunden er gylden (ca. 20-25 minutter).

Inden en tur i ovnen... 

05.08.2011

Den bedste start på dagen..


Sådan ser min absolut yndlings morgenmad ud. Jeg spiser den stort set hver morgen og elsker, at den kan varieres på et utal af måder ved f.eks. at skifte frugt eller topping til lige det, jeg har lyst til. Her til sommer er en bær-version min favorit, og i denne her brugte jeg kirsebær, brombær og blåbær. Ovenpå hældte jeg lidt vanilje-yoghurt og toppede op med müsli, rosiner og mandler. Mums! Og så er det jo et plus, at det bare er så sundt, så sundt, så sundt med de her bær...

The secret of bright eyes!

For et par dage siden fik jeg kendskab til den. Hemmeligheden bag friske øjne, der lyser op og virkelig giver udstråling.


Det startede med et besøg hos Bobby Brown i Magasin. Jeg elsker at komme der. Fantastisk make-up, som kan udrette mirakler og det sødeste personale, der tager sig meget god tid til at demonstrere og forklare om principperne bag produkterne. Jeg var solgt til det mærke fra første gang jeg lidt tilfældigt vovede mig ud i deres ’Face Touch Up Stick’ (concealer), og har efterhånden skiftet hele mit make-up kit ud så der står Bobby Brown indprentet på det meste.

Nu var det blevet tid til at skifte min spot concealer samt mascara ud (i øvrigt helt fantastiske produkter af den slags jeg ville ønske, jeg havde haft kendskab til, da jeg som 13-årig mislykkedes totalt i forsøget på at lægge make-up!), men jeg havde besluttet mig for at investere i to concealere. Én til røde spots i ansigtet og én til de blå-violette rander under øjnene – og det var her jeg blev indviet i den noget nær største beauty-hemmelighed siden vippe-bukkeren.

For det viser sig ikke at være concealeren, der udretter miraklerne, når det kommer til at lysne øjnene op ved at dække den blåviolette farve under øjnene. Nej. Bobby Brown har netop udviklet en correcter, som fås i lyserøde og ferskenfarver og har en lækker, cremet konsistens, som en almindelig concealer. Men med farven kan en correcter neutralisere den blåviolette farve fuldstændig, så resultatet er lyse, friske øjne, der skinner igennem.
Correcter, Bobby Brown
Ovenpå sin correcter påfører man så concealeren, som matcher hudtonen og blender ind i huden. Resultatet er derfor helt naturligt. For at give det sidste finish og sørge for, at denne her base af correcter og concealer holder hele dagen, har Bobby Brown udstyret sin concealer med en lille transparent pudder, som også har en lidt matterende effekt og derfor også virker godt på øjenlåget, som en base for at lægge øjenskygge.
Creamy Concealer Kit, Bobby Brown
Helt væsentligt for effekten er det at påføre en øjencreme i øjenkrogen og under øjet inden man går i gang med sin correcter. Her har Bobby Brown lavet én, som fugter og virker forfriskende, og som samtidig absorberes hurtigt, så man kan arbejde videre med det samme.
Hydrating Eye Cream, Bobby Brown
Men udvider man sin morgen-rutine med de fire små skridt: øjencreme – correcter – concealer – transparent pudder, som jeg fik demonstreret på eget ansigt i én af de her høje stole hos Bobby Brown, så er man garanteret øjne, der lyser op og giver udstråling, selv på virkelig trætte dage. Og det er ikke nogen hemmelighed at vores personlighed i høj grad skinner igennem via vores øjne. Så hvorfor ikke gøre sit for at tilføre lidt liv og friskhed til sine øjne? Jeg tøvede i hvert fald ikke med at investere i vidunderne.

15.07.2011

Pastagratin med aubergine

Her kommer en opskrift jeg ikke kan få nok af. Sådan er det generelt med de opskrifter, jeg er blevet inspireret til i pasta-kogebogen Pasta Nostra, som jeg også hidtil har omtalt som den ultimative kogebog for italiensk/pasta entusiaster som jeg selv! Den er ikke til at komme uden om. Så simpelt er det. Og her er en gratineret ret, såkaldt Timballo di penne con melanzane, som er en fantastisk kombination af pasta, aubergine, grøntsagstomat-sauce og lækre oste, som bare smelter i munden. Værsgo':

Ingredienser til 4 personer
400 g penne
2 aubergine
1 løg
1-2 selleristilk
2 gulerødder
10 basilikumblade
1 chili
500 g purerede tomater
Urtesalt
Olie til stegning
1 tsk sukker
2 æg
250 g bøffelmozzarella
50 g parmesan
1 kop tørre brødkrummer

Fremgangsmåde
Du får det bedste resultat, hvis du lader auberginerne udvande i mindst to timer. Skær dem i skiver og læg dem i pres med salt imellem (f.eks. i et dørslag med en gryde fyldt med vand ovenpå). Sæt ovnen på 175 grader. Kog pastaen al dente i rigeligt saltet vand og skyl den i koldt vand. Imens steger du aubergineskiverne i rigeligt med olie ved høj varme - de skal nærmest friteres. Læg dem på et stykke køkkenrulle og tør dem gerne lidt af, så det overskydende olie absorberes. Hak løg, chili, selleri, gulerod samt basilikum og sauter det i olivenolie. Tilsæt de purerede tomater samt salt og sukker og kog saucen ved lav varme i 15-20 minutter. Så kan du efterhånden gøre gratinen klar til ovnen. Pisk æg og vend pastaen i dem. Smør et ovnfast fad og læg pastaen, aubergine og tomatsaucen op i. Bland det hele godt sammen og drys brødkrummer og riv parmesan udover. Så skal herligheden gratinere i ovnen i ca. 20 minutter inden den er klar til servering...

Gratinen efter en tur i ovnen.. Ahmm :)

13.07.2011

Linsedeller med grøntsagsfad

Masser af grøntsager:
Efter at have befundet mig næsten 2 uger i Italien i en overflod af ganske velsmagende pasta, pizza og risotto ud fra det sydlandske princip om at less is more, hvor caprese (tomatsalat) stort set var det tætteste jeg kom på min trang til grønt, havde jeg lyst til at lave en ret fyldt med gode grøntsager fra mit danske køkken. Jeg fik hurtigt hevet disse vegetariske opskrifter frem fra mine gemmer - linsedeller spækket med smag og et grøntsagsfad med krydderurter. Så skal jeg love for jeg fik mit tilskud grønt - familien fik da næsten et grøntsagschok! Men alle var enige om at det havde rigtig god smag - karryen gør noget virkelig godt for dellerne i kombination med citronen og de ristede kerner og rosmarinen og muskatnøden pifter grøntsagerne op. Og så var det virkelig nemt. Det er bestemt ikke sidste gang disse lækkerier er kommet på spisebordet herhjemme...


Opskrift på grøntsagsfadet:
5 mellemstore kogte kartofler
2 gulerødder
1 porrer
1 stort løg (jeg bruger friske løg, når sæsonen er til det)
2 spsk olie
2 fed hvidløg
Urtesalt og friskkværnet peber
1 tsk tørret oregano
1 kvist frisk rosmarin
lidt soyasauce
friskrevet muskatnød

Grøntsagerne skæres i grove stykker og fordeles i et ovnfast fad. Olie røres sammen med presset hvidløg, salt, peber, oregano og rosmarinnåle. Blandningen fordeles over grøntsagerne og der dryppes med soya sauce og rives muskatnød over. Fadet skal i ovnen i en halv times tid og så er det klar til servering.

Opskrift på linsedeller:
1/2 revet squash
1 løg
1 dl linser (jeg brugte røde - grønne kan også sagtens anvendes)
3 spsk grahamsmel
3 spsk majsmel (eller hvedemel)
1/2 tsk karry
2 fed presset hvidløg
Friskkværnet peber
2 tsk havsalt
1 dl solsikkekerner
1/2 dl hørfrø

Start med at koge linserner i letsaltet vand. Følg anvisningen på emballagen, men lad dem ikke koge helt ud. Vask og riv squash i en skål og supplér med hakket løg. Tilsæt olie, mel og alle krydderier og frø. Farsen kan sagtens stå på køl nogle timer inden dellerne steges. Når du skal stege dellerne kan du forme dem i hånden og lægge dem på en god varm pande med lidt olie. Dellerne vendes undervejs og er færdige efter ca. 10 min.

En god idé er at lave farsen til dellerne først - lade den stå på køl, mens grøntsagsfadet forberedes og stege dem mens fadet hygger sig i ovnen. Dellerne fylder godt i sig selv, så hvis man vil lave noget lidt lettere som tilbehør er en tomatsalat en god idé. Evt. med lidt brød og puré til...

En nem tomatsalat med store cherrytomater sauteret få minutter ved høj varme, hakket rødløg, mozzarella, frisk basilikum, frikkværnet peber og balsamico.. Mums!

Italiensk - en madkultur man kun kan elske

Kulinariske highlights direkte fra Italien: