13.07.2011

Linsedeller med grøntsagsfad

Masser af grøntsager:
Efter at have befundet mig næsten 2 uger i Italien i en overflod af ganske velsmagende pasta, pizza og risotto ud fra det sydlandske princip om at less is more, hvor caprese (tomatsalat) stort set var det tætteste jeg kom på min trang til grønt, havde jeg lyst til at lave en ret fyldt med gode grøntsager fra mit danske køkken. Jeg fik hurtigt hevet disse vegetariske opskrifter frem fra mine gemmer - linsedeller spækket med smag og et grøntsagsfad med krydderurter. Så skal jeg love for jeg fik mit tilskud grønt - familien fik da næsten et grøntsagschok! Men alle var enige om at det havde rigtig god smag - karryen gør noget virkelig godt for dellerne i kombination med citronen og de ristede kerner og rosmarinen og muskatnøden pifter grøntsagerne op. Og så var det virkelig nemt. Det er bestemt ikke sidste gang disse lækkerier er kommet på spisebordet herhjemme...


Opskrift på grøntsagsfadet:
5 mellemstore kogte kartofler
2 gulerødder
1 porrer
1 stort løg (jeg bruger friske løg, når sæsonen er til det)
2 spsk olie
2 fed hvidløg
Urtesalt og friskkværnet peber
1 tsk tørret oregano
1 kvist frisk rosmarin
lidt soyasauce
friskrevet muskatnød

Grøntsagerne skæres i grove stykker og fordeles i et ovnfast fad. Olie røres sammen med presset hvidløg, salt, peber, oregano og rosmarinnåle. Blandningen fordeles over grøntsagerne og der dryppes med soya sauce og rives muskatnød over. Fadet skal i ovnen i en halv times tid og så er det klar til servering.

Opskrift på linsedeller:
1/2 revet squash
1 løg
1 dl linser (jeg brugte røde - grønne kan også sagtens anvendes)
3 spsk grahamsmel
3 spsk majsmel (eller hvedemel)
1/2 tsk karry
2 fed presset hvidløg
Friskkværnet peber
2 tsk havsalt
1 dl solsikkekerner
1/2 dl hørfrø

Start med at koge linserner i letsaltet vand. Følg anvisningen på emballagen, men lad dem ikke koge helt ud. Vask og riv squash i en skål og supplér med hakket løg. Tilsæt olie, mel og alle krydderier og frø. Farsen kan sagtens stå på køl nogle timer inden dellerne steges. Når du skal stege dellerne kan du forme dem i hånden og lægge dem på en god varm pande med lidt olie. Dellerne vendes undervejs og er færdige efter ca. 10 min.

En god idé er at lave farsen til dellerne først - lade den stå på køl, mens grøntsagsfadet forberedes og stege dem mens fadet hygger sig i ovnen. Dellerne fylder godt i sig selv, så hvis man vil lave noget lidt lettere som tilbehør er en tomatsalat en god idé. Evt. med lidt brød og puré til...

En nem tomatsalat med store cherrytomater sauteret få minutter ved høj varme, hakket rødløg, mozzarella, frisk basilikum, frikkværnet peber og balsamico.. Mums!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar