Endelig fik jeg lavet min helt egen version af en vegetar-burger! Jeg har gået med mange idéer og tanker om, hvordan sådan én lige skulle sættes sammen, så kombinationen af fyld var helt rigtig. Der er virkelig mange muligheder! Men det blev til en bøf af revet pastinak (i manglen på selleri) og gulerod, hjemmelavet tomatsalsa, sauteret peberfrugt, en pinjekerne-creme som smørelse og lidt rucola som det sidste finish. Og det viste sig, at jeg ramte rigtigt. Det smagte helt fantastisk sammen. Tilpas smagfuldt, tilpas krydret, tilpas snasket. Mums! Men det var ikke mindst på grund af bollerne. Jeg havde bestemt mig for at bage selv. Men ikke bare en traditionel sesam-burgerbolle. Jeg blev inspireret af Månebarnets vegetarblog, hvor jeg fandt en opskrift på nogle grove boller med spinat og brændenælde. Dem måtte jeg bare prøve, selvom de ikke var det sikre valg. Men de viste sig altså at være helt rigtige. Bedre end jeg havde turde håbe på. Så her kommer de opskrifter jeg brugte (det meste er ca.-mål, da jeg oftest dosere ved at prøve mig lidt frem):
Kerneboller med spinat og brændenælde:
10 dl vand
50 g. gær (eller 1 brev tørgær)
1 spsk. rørsukker
200 g. frø (jeg brugte hørfrø, solsikke- og græskarkerner)
300 g. grahamsmel
500 g. hvedemel
20 g. tørret brændenælde (fås i helsekostbutikker)
50 g. helbladet spinat (frisk eller optøet fra frost)
1 tsk. salt
Vand, sukker og gær blandes sammen til gæren er opløst. Der tilsættes frø og kerner, salt, spinat og brændenælde. Til sidst tilsættes melet, mens dejen røres sammen i en røremaskine. Den skal ikke være for vandet, men heller ikke æltes fast. Den skal bare blive til en tyk masse. Dejen stilles nu i køleskab i mindst 8 timer (gerne natten over).
Så skulle den gerne være lige til at 'klaske' op på en bageplade i nogle store klatter med en ske dyppet i koldt vand - jeg lavede 8 meget STORE styk. Man kan sagtens lave lidt flere mindre. De skal bage ved 200 grader i ca. 30 min. alt efter størrelse. Mine bagte næsten 35 minutter, men de var også meget store.
Pinjekerne-creme:
2 poser pinjekerner
1 spsk. citronsaft
Lidt salt
Vand
Først tørristes pinjekernerne på en pande. Lad dem afkøle lidt. Blend pinjekernerne med citronsaft, salt og tilstrækkeligt vand - til det bliver til en tynd postej, der kan bruges som smørepålæg.
Tomatsalsa:
300 g. hakkede tomater
1 fint hakket rødløg
1 finthakket chilipeber
2 fed presset hvidløg
Saften af 1 lime
2 spsk. olivenolie
1 tsk. sukker
Koriander og basilikum (friskhakket eller tørret)
Salt, peber
Alle ingredienserne blandes sammen og smages til med ekstra salt, peber, lime, chili, sukker e.l. Salsaen har godt af at trække lidt inden burgerne samles.
Peberfrugtfyld:
2 peberfrugt skåret i strimler
En god håndfuld oliven skåret i halve
2 spsk. kapers
1 spsk. oregano
Salt, peber
Det hele sauteres ved høj varme til peberfugtstrimlerne er blevet tilpas møre/bløde. Så er det klar til servering og kan sættes til side, indtil burgerne skal samles.
Bøffer af pastinak og gulerod:
400 g. revet pastinak (eller selleri)
100 g. revet gulerod
1 hakket løg
1 presset fed hvidløg
1 dl reven ost
2 store æg
2 spsk. rasp
2 spsk. mel (med top på)
Salt, peber
Revet pastinak og gulerod blandes med løg, ost, hvidløg, æg og rasp samt salt og peber. Farsen røres sammen og undervejs tilsættes mel til at suge lidt af væden fra gulerødderne og binde farsen sammen, indtil den har den rigtige konsistens, så den ikke går fra hinanden på panden. Men den skal heller ikke være for tør. Kom olie på panden og steg bøfferne - der bliver ca. 8 stk.. Tryk dem flade på panden og steg dem ca. 5-7 minutter på hver side, til de bliver sprøde på overfladen.
NU kan burgerne samles. Skær bollerne igennem. Smør med pinjekernecremen og chop up med rucola, tomatsalsa, en pastinakbøf og sauterede peberfrugtfyld. Bon appetit :)
- Husk, at det kun er fantasien, der sætter grænser. Der er et hav af kombinations- og anvendelsesmuligheder og det ovennævnte fyld kan mixes på kryds og tværs med alt muligt andet efter smag og behag...
Ingen kommentarer:
Send en kommentar